Ung person med mobiltelefon.
Arkivbild. Foto: Erik Nylander/TT
Kalmar

Spel på nätet kan leda ungdomar till självmord

2:15 min

Ett självskadespel som kallas Blue whale challenge cirkulerar via sociala medier. Unga människor utmanas till att begå självdestruktiva handlingar.

Azis Husseini, som tillhör gruppen ensamkommande ungdomar i Sverige, berättar om en av sina vänner som började spela spelet när han fick avslag på sin asylansökan.

– Han började spela ett spel från Ryssland, det har fått många att ta sitt liv. Från början säger de till exempel att du måste rista in en val i armen med kniv, berättar Azis.

– Det blir naturligtvis helt vidrigt om man uppmanar människor att gå vidare i sin självdestruktivitet. Vi vet ju att det har varit en del tragiska händelser på nätet där unga människor som har mått jättedåligt har blivit uppbackade att ta sitt liv, säger Kjerstin Brandt, som är skolkurator i Kalmar.

Vad ska man göra om man möter någon som har gått så långt att den spelar ett sådant här spel?

– Att man börjar prata med den människan istället, så att man inte är hänvisad till ett dåligt spel på nätet.

Spelet har sitt ursprung i Ryssland men har spridits till många länder världen över. Det råder delade meningar om hur mycket vandringssägen det handlar om och i hur många fall man verkligen kan koppla genomförda självmord till själva spelet.

I Ryssland har flera personer gripits för att ha legat bakom de utmaningar som skickas ut, och där ska ett antal självmord vara kopplade till spelet enligt flera internationella medier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista