Telefon. Foto: Astrid Byrman/Sveriges Radio
Foto: Astrid Byrman/Sveriges Radio

Var tredje samtal till SOS är onödigt

3:37 min

Ungefär vart tredje samtal till larmnumret 112 är inte ett nödsamtal. Personer ringer och ber om ambulansskjuts, anmäler småstölder eller ber att få kopplas vidare.

SOS Alarm rustar för en jobbig nyårsnatt, med en anhopning av "struntsamtal". Under förra nyårsnatten tog SOS Alarm emot 199 samtal från Kalmar län under sju timmar från klockan 21. Det var 60 fler än från grannlänet Kronoberg.

Kring midnatt på nyårsnatten fördubblas telefontrafiken.
 
SOS Alarm tar höjd i bemanningen, men slår samtidigt larm om den stora andelen samtal som inte alls handlar om nödlägen.

-På nyårsnatten tappar många vett och sans. Det händer att man ringer 112 och vill ha hjälp att ta sig hem från krogen, säger Anders Klarström, presstalesperson på SOS Alarm.

-De som ringer i nödsituationer ska komma fram så snabbt som möjligt eftersom vi måste svara på alla samtal. Det tar en stund innan operatören förstår att det är ett felaktigt samtal och då går dyrbara sekunder till spillo för dem som behöver hjälp.
 
  Många samtal som inte är akuta kan ringas till polisens 114 14 eller Vårdguidens 1177.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista