Vädret 2017: Oskarshamn varmast i landet

Kalmar län hade de högsta temperaturerna i landet under 2017, både under våren och sommaren. Toppnoteringen kom redan i maj när 30-gradersstrecket passerades i Oskarshamn.

 Med bara ett par dygn kvar av året gör SMHI en preliminär summering av vädret för landet som helhet. Rekorden duggar verkligen inte tätt, men ett par noteras:

 18 januari: 47,8 meter i sekunden vid väderstationen i Stekenjokk i Vilhelmina i Västerbotten - nytt svenskt vindrekord.

 28 september: 1044,1 hektopascal (hPa) i Lycksele och Åsele i sydöstra Lappland - nytt svenskt lufttrycksrekord.

 Landets årsmedeltemperatur var högre än normalt, men skillnaderna i temperaturen var minde än normalt, med mild vinter och sval sommar

 Den 28 maj hade Oskarshamn 30,1 grader. Varmare än så blev det aldrig. Att årets mesta hetta inföll redan i maj är mycket ovanligt. Det har bara skett 1993 och 1922.

 Våren var torr och variationsrik och hösten mild och nederbördsrik, sammanfattar SMHI och konstaterar att vi blev blåsta på riktig sommarvärme.

 Den högsta sommartemperaturen blev "mycket modesta" 28,0 grader i Oskarshamn och Kalmar den 18 respektive 19 juni.

 "Sedan SMHI inledde temperaturmätningar i större skala år 1860 är det bara sommaren 1862 som haft en lägre maximitemperatur i Sverige", skriver expertmyndigheten på sin hemsida.