Små lappar med partinamn på rosa  bakgrund.
Små lokala partier i Kalmar län inför valet 2014. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar län

Ett nytt parti i Kalmar län

2:50 min

30 nya partier har registrerats inför höstens val och ett av dem kommer ställa upp i kommunvalet i Mörbylånga.

I Mörbylånga kommer det nybildade Trygghetspartiet ställa upp i höstens val. Partiet finns på flera håll i södra Sverige och har även en riksdagslista.

I Mörbylånga är Per Fredriksson ordförande. Han säger till P4 Kalmar att han i dagsläget är politisk vilde i kommunfullmäktige, men att han sitter på ett mandat för Moderaterna.

– Trygghetspartiet har en lista och vi har en grupp som jobbar med att göra programmet, säger han.

Det är något av en trend att det blir allt fler partier menar Erik Wångmar, statsvetare på Linnéuniversitetet, men säger samtidigt att det ändå är en viss omsättning på partier. 

– Och så är det så att det dyker upp nya partier som aldrig kommer in, och sedan kommer det in nya partier i kommunerna och sedan trillar de ut. Så det är en viss omsättning. 

Erik Wångmar ger exemplet med Torsåspartiet som hade stora framgångar i valet 2010 men där det gick betydligt sämre 2014.

Tidigare berättade vi att det inte fanns några nya partier i länet inför höstens val. Men det stämmer alltså inte. Trygghetspartiet ska nämligen ställa upp med en kommunlista i Mörbylånga. 

Ölandspartiet södra har omregistrerat sig, då partiet har funnits tidigare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista