Zaida Catalán
Arkivbild. Foto: Sören Andersson/TT

Svensk åklagare kritisk mot Catalánutredning

En man har gripits misstänkt för mordet på Zaida Catalán i Kongo-Kinshasa - men myndigheterna lämnar inga uppgifter till svenska Åklagarmyndigheten.

 – Mycket olyckligt och frustrerande, säger kammaråklagare Sara Nilsson.

 Svenska Åklagarmyndigheten har fortfarande inte fått någon information från myndigheterna i Kongo-Kinshasa om utredningen kring mordet på den svenska FN-experten Zaida Catalán i mars 2017. Kammaråklagare Sara Nilsson, som ansvarar för den svenska utredningen, säger att hon har begärt flera uppgifter men att hon inte fått svar.

– Jag har fortfarande inte fått del av den bevisning som kan finnas, säger Nilsson till TT.

– Framför allt är vi intresserade av att få ta del av det utredningsmaterial som finns i den kongolesiska utredningen och den bevisning de har, och där är läget oförändrat.

 

Endast medieuppgifter

 

Den enda information från utredningen som når henne är den som myndigheterna i landet väljer att kommunicera till medier.

– Vi har skickat en begäran om rättslig hjälp och jag vet att det har påmints vid flera tillfällen. Svenska UD har också varit mycket behjälpliga med kontakter, och den svenska ambassaden i Kongo-Kinshasa är också djupt engagerad. När det gäller den svenska förundersökningen och de åtgärder som svenska myndigheter kan vidta kan inte jag se att vi kan göra något mer, säger Nilsson.

På lördagen bekräftade kongolesiska myndigheter att de gripit en man som pekas ut som en av hjärnorna bakom morden på Catalán, amerikanen Michael Sharp som hon reste med och en lokal tolk, rapporterar den franska radiokanalen RFI.

 

Kopplas till milis

 

Mannen, Constantin Tshidime, greps under natten mot lördag i en by i närheten av den plats där Catalán mördades. Enligt kongolesiska myndigheter är han högt uppsatt i Kamuina Nsapu-milisen som anklagas för att ha genomfört mordet, enligt myndigheterna. Källor till RFI uppger dock att myndigheterna känt till mannens gömställe i flera veckor, men att beslutet att gripa honom fattades först på fredagen.

– Vi gjorde vårt jobb och vi hittade personen som var inblandad i mordet på experterna, säger Kasai-provinsens tillförordande guvernör Justin Milonga till The New York Times.

 

Kan inte kommentera

 

Sara Nilsson kan dock inte kommentera gripandet på grund av det obefintliga informationsutbytet.

– Det är klart att det är mycket olyckligt och frustrerande att ett sådant allvarligt brott har så stora problem utredningsmässigt, säger hon.

Enligt Sara Nilsson kan den svenska utredningen inte utesluta att kongolesiska myndigheter var inblandade i mordet. Kongolesiska myndigheter uppgav i september att minst nio personer hade gripits med anledning av mordet, enligt Reuters.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".