Sofia Ryman Augustsson och Liv Augustsson
1 av 4
Sofia Ryman Augustsson hjälper dottern Liv, 12 år, i bänkpressen. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Sofia Ryman Augustsson hjälper dottern Liv i bänkpressen.
2 av 4
Fötterna i golvet, andas och... Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Mor och dotter Sofia Ryman Augustsson och Liv i gymmet
3 av 4
Lyft! Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Sofia Ryman Augustsson och Liv Augustsson tränar på gymmet ihop.
4 av 4
Sofia Ryman Augustsson och Liv Augustsson tränar ihop. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Kalmar län

Länets gym får allt yngre medlemmar

2:42 min

Många barn och ungdomar vill träna på gym. Flera gym i Kalmar län har startat särskilda ungdomsgrupper och hos vissa är åldersgränsen bara 11 år.

En orsak är helt enkelt att gymträning har varit en stark trend under många år och nu vill även barn och ungdomar ta del av den. En annan är att många ungdomar i högstadieåldern slutar med lagidrotten och föreningslivet när skolan ställer högre krav eller när laget de är med i börjar elitsatsa.

– Det handlar lite om dagens samhälle också, där vi ska få in så mycket som möjligt i vårt tidspressade schema, säger Linda Kling Larsson på Friskis och Svettis i Kalmar, där man bland annat ser fler föräldrar som tränar tillsammans med sina barn och där man erbjuder barnpassning.

Numera har Friskis och Svettis i Kalmar också särskilda ungdomsgrupper i gymmet där de annars har en 15-årsgräns för att man ska få träna ensam. Hos andra gym i Kalmar är åldergränsen 13 år för ensamträning, medan man kan vara ännu yngre om man kommer tillsammans med sin mamma eller pappa.

TR Motion & Hälsa i Västervik går mer efter mognad än ålder när de säljer sina medlemskap, det säger Lisen Lockström till P4 Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista