Kvinna med jakthund och skylt med texten viltolycka
Erica Lindquist. Foto: Johan Signert/Sveriges Radio
Kalmar län

Jägare kritisk mot bilister: Var försiktig vid viltolycksplatser

3:12 min

Bilister måste ta det försiktigare när de kör förbi platsen för en viltolycka, den uppmaningen kommer från jägaren Erica Lindquist på Öland.

Om du har oturen att råka ut för en viltolycka är det din skyldighet att ringa 112 och berätta var olyckan hänt, så att jägare kan skickas ut till platsen. 

Erica Lindquist på Öland är själv jägare och dessutom kontaktperson för eftersöksjägarna. Hon är den första som SOS Alarm kontaktar när det kommer ett larm om en viltolycka och hon är kritisk till hur bilister beter sig när de kör förbi en viltolycksplats.

– Det uppstår ofta otäcka situationer på grund av för höga hastigheter och att man inte respekterar oss vid vägkanten, säger Erica Lindquist.

Eftersöksjägarna använder ofta hund för att hitta ivägsprungna skadade djur och sätter också upp utrustning utmed vägen.

– Det händer att vi får våra hundar påkörda, vår utrustning nerkörd, både blinkfyrar, olyckstält, och så vidare, säger Erica Lindquist.

Om man råkar ut för en viltolycka:

Enligt jaktförordningen finns det en skyldighet att märka ut och anmäla viltolyckor till polisen.

Skyldighet gäller följande djur: älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn och mufflonfår.

Vid en viltolycka ska man alltid ringa 112 och meddela bland annat i vilken riktning djuret sprang.

Landets bilprovningsstationer delar ut markeringsremsor som kan användas för att markera platsen där djuret ligger eller där det lämnat platsen.

Finns ingen markeringsremsa kan man märka ut platsen på lämpligt sätt till exempel med en plastpåse, halsduk eller annat som finns till hands.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista