Ronald Eriksson.
Ronald Eriksson i Silverdalen. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
Kalmar län

Vattennivåerna stiger även i Kalmar län

Ronald Eriksson om läget i Emån.
0:26 min

Det är blött ute i markerna, så blött att SMHI gått ut och varnat för översvämningsrisk i Sydsverige. Här i länet gäller det främst Emån. Men än rapporteras inte om några översvämningar.

Genom åren har bland annat husägare i Silverdalen och Lönneberga utmed Emån ofta drabbats av översvämningar. Och där finns en vattenvakt, Ronald Eriksson i Silverdalen, som håller koll på läget där.

– Det är mycket vatten men vi håller nivåerna under kontroll hela tiden. Jag har en kompis som jag rapporterarar till som har hand om nivåregleringen nere vid bruket.

När blir det kritiskt?

- Om en halvmeter till, då börjar det gå upp på gräsmattan i Lönneberga, sade Ronald Eriksson i torsdags.

Under söndagen är läget fortfarande stabilt, luckorna vid nivåregleringen hos Silverdalens pappersbruk är ganska öppna.

– Men det finns lite mer att ge, säger Ronald Eriksson till P4 Kalmar. Och han hoppas att de som kan reglera vattnet längre ner längs ån är med och bidrar till genomströmningen ner till Kalmarsund.

Emåförbundets hemsida kan man bland annat se att vattenflödet vid Högsby har ökat med det dubbla de senaste sex dagarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".