två personer i skolkök heller upp mat i lådor av metall
Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT.
Mörbylånga

Inget nytt kök trots löfte: "Arbetsmiljön förfärlig"

För snart ett år sen utlovades ett nytt kök och en ny matsal till Torslunda skola på Öland. Men fortfarande finns inga pengar avsatta till det, enligt Ölandsbladet.

Förra våren lovade barn- och utbildningsutskottets ordförande i Mörbylånga, Agneta Stjärnlöf att Torslunda skola på Öland, skulle ha ett nytt kök och en ny matsal till hösten 2017.

Köket byggdes för 27 år sedan för att klara 70 till 80 barn men i dag är man tre gånger så många. 

Rektorn på skolan menar att arbetsmiljön i köket är förfärlig och är rädd för en eventuell inspektion från Arbetsmiljöverket. 

– Köket är från 1991 och ingenting har förändrats trots att antalet måltider som skall serveras har blivit väldigt många fler. Det har i sin tur lett till att väldigt många fler varor passerar köket varje dag. Alla lyft och förflyttningar är väldigt tungarbetade, säger Linnéa Danielsson till Ölandsbladet.

– Om skyddsombudet gör en skriftlig anmälan är vi skyldiga att göra en obligatorisk tillsyn, säger Peter Burman som är regionchef för Arbetsmiljöverket till tidningen. 

Under våren förra året utlovades det att köket skulle stå klart till hösten men i budgeten ströks pengarna. Och det blir inte heller några pengar till ett nytt kök under 2018. 

– Vi kan inte skjuta på det här längre, kanske får vi göra något bit för bit. Vi har inga budgeterade medel under 2018 men vi måste ändå försöka göra någonting, säger Barn- och utbildningsutskottets ordförande, Agneta Stjärnlöf till Ölandsbladet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista