En hand räcker över en bilnyckel till en annan hand.
Arkivbild. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Kalmar län

Rekordår för bilbranschen – men minskning i Kalmar län

Anna Löfgren, begagnatsäljare i Kalmar: Det var en intensiv sommar
1:18 min

Sverige slår rekord när det gäller nya registrerade personbilar. Men Kalmar län halkar efter något.

Summeringen av 2017 slutar på 379 255 nya bilar i hela landet, en ökning, men bara med 1,9 procent. Sverige har under de senaste åren av stark högkonjunktur haft en stadig och uppåtgående bilmarknad.

Kalmar län har varit en av de starkaste marknaderna i landet. 2015 ökade länet med 21 procent, landet i övrigt med 13. 2016 var Kalmar län också i topp med en tolvprocentig ökning mot landets knappa åtta.

Trendbrott i land och län

Men i år vänder trenden. Landet bromsar in och Kalmar län minskar något, omkring tjugotalet fordon.

Volvo återtog märkestronen efter att ha fått abdikera till Volkswagen efter 2016.

Nöjd trots minskningen

Även i Kalmar län blev Volvo största märke 2017 och Liljas bil i Kalmar är en av länets återförsäljare. Platschef Mikael Andersson är nöjd med året, men tror att nybilsförsäljningen 2018 kommer att stå tillbaka något till förmån för begagnat.

– Men vi måste ju ha med oss att volymerna vi pratat om de senaste åren är fruktansvärt goa volymer. Vi pratar 375 000 för 2017, 360 000 för 2018. Det var inte så många år sedan vi pratade strax över 200 000-volymer i Sverige, förklarar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".