En bokhylla med barnböcker och leksaker på.
Foto: Stina Linde/Sverige Radio.
Emmaboda

Historien om de bortrövade barnen växer

De bortrövade syskonen i Emmaboda kommun har ett syskon i Karlskrona som Socialnämnden har beslutat att omhänderta omedelbart. Det verkar dock som att familjen gömmer barnet.

En nära anhörig till barnen, som är häktad på sannolika skäl misstänkt för människorov efter bortförandet i Johansfors i början av december, har ytterligare ett barn som bor i Karlskrona. 

Efter att de båda syskonen fördes bort beslutade Socialnämnden i Karlskrona att omedelbart omhänderta det yngre syskonet med hänvisning till LVU, lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga.

Socialnämnden i Karlskrona bedömer att det kan finnas en allvarlig risk för att barnets hälsa och utveckling kommer till skada.

Den nära anhörige, som alltså är häktad nu, överklagade beslutet från Förvaltningsrätten men domen fastslogs i Kammarrätten strax innan jul. Där beslutades att syskonet omedelbart ska omhändertas under tiden Socialtjänsten gör en utredning.

Syskonet och mamman är försvunna

I domen från 21 december står också att syskonet har hållts undan tillsammans med en annan anhörig sedan de två äldre syskonen fördes bort från skolan i Emmaboda kommun.

P4 Blekinge har pratat med flera personer med insyn i ärendet men har inte lyckats bekräfta om det yngre syskonet är återfunnet. Susanne Jirestig, som är offentligt biträde för en anhörig till syskonet, säger att hon har sökt dem vid flera tillfällen utan framgång.

Det är nu upp till Socialtjänsten att verkställa beslutet om omhändertagande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista