Tjejer på en gata under en kväll. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar län

Unga flickor lär varandra att svimma med flit

2:16 min

Självdestruktiva trender kommer och går i olika kanaler på internet. Den senaste månaden har det återigen blivit vanligt att yngre tonåringar roar sig med att svimma med flit.

För några år sedan kom larm, bland annat från en skola i Helsingborg där den farliga leken dessutom hade blivit vanlig underhållning på rasterna. Och den senaste månaden har trenden att skada sig själv genom att pressa sig själv så hårt att man svimmar spridit sig bland unga tonåringar igen.

Unga tjejer som P4 Kalmar pratar med bekräftar att det är vanligt att man tittar på sådana klipp via Instagram och Youtube. Enligt Alva, som själv är 15 år, är det mest 13-14-åringar som tycker det är spännande.

– Min lillebrors kompis gjorde det, och han blev medvetslös och fick åka till sjukhus, säger Alva, som kommer från Nybro.

Via internet kan man även få andra tips om andra destruktiva lekar som gör att man kräks och blir sjuk på olika sätt.

Lisa Gottliebsen, som är skolkurator i Kalmar, skriver i en mailkommentar till P4 Kalmar att "sociala medier generellt kan innebära en stor riskfaktor för barn och unga, då det ofta saknas stöd och involverade vuxna i de ungas sociala medieliv. En destruktivitet kan ju snabbt få fotfäste och spridas utan insyn från vuxna eller medvetenhet om hur man kan komma att påverkas hos de unga.
Vi vuxna behöver generellt bli bättre på att samtala med barn och unga om deras sociala medievanor och hur de behöver sätta gränser kring sig själv eller att lära sig kritiskt granska information."

Hon tipsar både föräldrar och unga som vill ha goda råd om ungdomsmottagningarnas gemensamma hemsida UMO.SE.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista