Kalmar län

Nya regler för besiktning av bilen börjar gälla i vår

1:47 min

Från och med i vår kommer en del fordon att slippa besiktning, medan andra i stället ska besiktigas. Och det blir inte längre registreringsnumret som styr när bilen ska kontrolleras.

– För de flesta fordon i landet kommer det att handla om att man ska göra en besiktning senast 14 månader efter den månad då man gjorde den föregående besiktningen, berättar Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.

De nya reglerna börjar gälla den 20 maj i år. Då är det inte längre slutsiffran i bilens registreringsnummer som styr när bilen ska besiktigas. I stället blir det upp till bilägaren att själv se till att den kontrolleras; senast 14 månader efter den föregående besiktningen, om bilen är äldre än fem år.

Men, övergången till det nya systemet innebär att en del kommer behöva göra sin besiktning tidigare än vad man annars skulle ha gjort. 

– Som vi ser det handlar det i grund och botten om fordon som har slutsiffra fyra och fem, säger Mikael Andersson. Det är de som ligger i riskzonen. 

En annan nyhet är att A-traktorer – som ofta kallas EPA-traktorer – också måste besiktigas. De har tidigare varit besiktningsbefriade. Men om de inte besiktigas innan den 20 maj kan de beläggas med körförbud. 

En tredje förändring som träder i kraft i vår är att äldre fordon blir besiktningsbefriade. Det gäller bilar äldre än 50 år och motorcyklar äldre än 40 år. 

Men det betyder inte att de får köras i vilket skick som helst på vägarna. 

– Givetvis inte. Polisen har ju en roll i trafiken i dag att kontrollera fordon om man bedömer att det finns risker med dem, säger Mikael Andersson.