Förkyld flicka. Arkivfoto: Gorm Kallestad/Scanpix.
Foto: Gorm Kallestad/TT
Kalmar län

Nu väntas vinterns influensa ta fart

Hittills har minst 25 personer i landet fått intensivvård på grund av säsongsinfluensan, var av en har dött. Nu efter alla helger väntas smittspridningen ta fart på nytt.

Influensaaktiviteten är fortfarande låg, men nu efter jul- och nyårshelgerna – när alla återvänder till sina arbeten och skolorna börjar – väntas smittspridningen komma i gång igen.

Så har mönstret sett ut i flera år, enligt Folkhälsomyndigheten, och det finns inget som talar för att denna blir annorlunda.

Huruvida säsongen blir mild eller intensiv återstår dock att se. Hittills har en majoritet av de analyserade fallen haft influensa B, vilket tyder på att denna säsong kan bli något lugnare jämfört med förra som var förhållandevis intensiv och dominerades av influensa A och av typen H3N2, något som drabbade många äldre. Influensa B kan drabba alla, men kanske främst yngre.
 
Eftersom influensa är en virussjukdom biter inte antibiotika och de främsta symtomen är hosta, feber och ont i kroppen.

För de allra flesta av oss innebär sjukdomen oftast inte mer än lättare besvär med kanske några dagars sjukskrivning som följd, men om du har otur kan den bli betydligt allvarligare än så. Framför allt om du lider av en kronisk sjukdom, är gravid, har nedsatt immunförsvar eller är 65 år eller äldre.

Fram till den 31 december har 25 patienter fått intensivvård på grund av säsongsinfluensa, var av en har dött.
 
I Sverige räknar myndigheterna med att den så kallade överdödligheten till följd av influensa kan variera kraftigt från en säsong till en annan, från något hundratal personer en säsong till mellan 3 000 och 4 000 en annan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista