Margareta Lundgren förskolechef på Solkullen i Gamleby.
Margareta Lundgren, förskolechef på Solkullen i Gamleby. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Kalmar län

Fler kommuner i Kalmar län erbjuder nattis

Förskolechefen visar runt på nattis i Gamleby
1:44 min

Allt fler kommuner inför nattis, barnomsorg på obekväma tider. I Gamleby öppnar Västerviks kommuns andra nattis i februari.

För fyra år sedan öppnades avdelningen Ugglan på Älvdansens förskola i Västervik. I början var det inte många barn, men i dag är det runt 30 barn som är inskrivna. 

Margareta Lundgren på Solkullen i Gamleby säger att när förskolan byggdes ny för tre år sedan, byggde man en extra avdelning just med tanke på att det skulle bli ett nattis, vilket nu blir verklighet i februari. 

– De som verkligen har behovet och inte kunnat ta de arbetstider som de egentligen skulle haft, och som behövt pussla och så, de är så klart lättade, säger hon. 

Behovet av barnomsorg på obekväma tider har länge varit stort men verkar också öka. Sedan flera år tillbaka finns det statligt stöd att få för kommuner som har nattisverksamhet. 

I början av 2014 var det fem kommuner som erbjöd nattis, i dag är de sex när Västervik tillkommit. Utöver det har fyra kommuner en variant där man antingen erbjuder kvällar och helger, eller som i Nybros fall bara kvällar. 

Två kommuner i länet, Vimmerby och Högsby, har ingen barnomsorg på obekväm tid.

Margareta Lundgren säger att man har fem barn redan nu inskrivna men att det troligen blir fler barn när verksamheten är igång. Hon tror också att det kommer bli ännu fler nattis i framtiden.

– I dag är det en tuff arbetsmarknad och folk måste ta de jobb de blir erbjudna, så jag tror det kommer växa. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".