Daniel Gustafsson.
Daniel Gustafsson. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio
Sporten P4 Kalmar

Daniel Gustafsson från Hultsfred kan bli årets stjärnskott

4:22 min

Bordtennisspelaren Daniel Gustafsson från Hultsfred är en av fyra kandidater till att få Radiosportens pris som årets stjärnskott inom parasporten 2017.

Den 28 januari hålls den svenska Parasportgalan. Då delas Radiosportens pris ut till den idrottare eller lag med funktionsnedsättning som fått sitt stora genombrott under 2017.

Fyra kandidater har valts ut och 19-årige Daniel Gustafsson från Hultsfred är en av de som kan ta hem priset.

Han fick sitt internationella genombrott i parabordtennis under 2017 med tre medaljer på VM och EM.  Han tog individuellt silver i EM. Det blev guld i lag vid VM där Daniel inte förlorade någon enda match och dessutom tog det svenska laget hem brons i EM.

För att få bästa möjliga träning i Sverige tävlar han för Västers BTK i Motala men lägger mycket tid på träning hemma i Hultsfred.

Han har en nervskada i ena armen men trots det håller han racket med den handen och tror att bordtennisspelandet gjort att han påverkas mindre av skadan i vardagen än han gjort annars. Inom parabordtennisens elva klasser tävlar Daniel i klass nio tillsammans med de spelare som har relativt lindriga skador men det gör att kraven är höga för att hävda sig framförallt internationellt.

Han är etta inom parabordtennis i Sverige och har blivit så skicklig att han kvalificerat sig för vanliga bordtennis-SM i februari-mars.

Förutom SM blir VM i parabordtennis i Slovenien i höst årets största utmaningar.

Den av de fyra kandidaterna som blir årets stjärnskott tar utöver äran även hem ett träningsstipendium på 10 000 kronor.

Här är de fyra kandidaterna till Radiosportens pris som årets stjärnskott:

  • Ungdomslandslaget i futsal: Silver för de tolv svenska futsalspelarena i det första historiska världsmästerskapet.
  • Daniel Gustafsson, parabordtennis: Imponerande utveckling på kort tid och flera VM-medaljer.
  • Anna Beck, paracykel: Ett makalöst framtidslöfte och VM-guld i sitt första VM.
  • Felicia Grimmenhag, paradressyr: Tävlingsdebut i april 2017 och mästerskapsframgångar i EM i göteborg i augusti – och ett kunnande och en attityd som gör Felicia till ett stort framtidslöfte.

Radiosportens pris årets stjärnskott delas ut på para-galan den 28 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista