Jan Dzedins och Vilhelm Moberg.
Jan Dzedins och Vilhelm Moberg. Foto: Emmaboda kommun & Bertil Danielsson/SVT Bild
Emmaboda

Vilhelm Mobergs cykel blir skulptur på Emmaboda station

1:40 min

Flera förslag kom in när en jury skulle välja en Vilhelm Moberg-skulptur till Emmaboda station. Valet föll till slut på en cykel.

Under en lyktstolpe, modell äldre, vid Emmaboda station ska en bronscykel stå parkerad och bli belyst när mörkret faller. En skulptur skapad av konstnären Björn Jäderås i Tingsryd.

Cykeln är Vilhelm Mobergs och är den skulptur som ska pryda stationsområdet till Mobergs ära, berättar Jan Dzedins, verksamhetschef för kultur i Emmaboda kommun:

– På pakethållaren ligger hans böcker med verk och titlar, så hela tanken blir ju här att Vilhelm Moberg har rest vidare. Han har rest med tåget precis som han gjorde förr i världen och parkerade sin cykel vid Emmaboda station.

Tillsammans med bronsskulpturen kommer tre Mobergcitat att finnas ingraverade i trottoaren på stationsområdet. Vilka citat det blir avslöjas 14 februari på Emmabodadagen efter att kommuninvånarna har kunnat delta i en rådgivande omröstning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista