En pappa med ett tvåårigt barn på armen.
Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg / TT
Kalmar

Föräldrautbildning ska ge tryggare barn

1:17 min

Att vara förälder är en ständig utmaning. Därför satsar socialtjänsten i Kalmar på en utbildning för föräldrar när deras barn lämnat babystadiet.

I februari startar, för fjärde terminen i rad, Trygghetscirkeln i Kalmar. Det är en generell föräldrautbildning i socialtjänstens regi.

Sådana utbildningar via socialtjänsten är inte helt vanliga. Några av de kommuner som P4 Kalmar har pratat med erbjuder denna kostnadsfria form av stöd till föräldrar. Andra vill gärna sätta igång och tittar på frågan med stort intresse. I några kommuner erbjuds inte generella kurser. Här finns de vanliga formerna av direkt riktat stöd till familjer som ofta föregås av någon form av social insats eller myndighetsbeslut.

I Kalmar heter modellen Trygghetscirkeln: Det går ut på att tänka sig en cirkelformad bana där barnet ger sig ut från förälderns trygga hand för att upptäcka världen, men att det alltid kommer tillbaka och då måste den tryggheten finnas kvar.

Maria Weister från Familjehuset förklarar så här:

– Modellen bygger på att man ser barnets utveckling i en cirkelformad bana där föräldrarnas trygga famn är basen att utgå ifrån för att våga prova nya utmaningar, men också kunna komma tillbaka till om något går fel, eller bara för att tanka ny trygghet, säger hon.

Det finns forskning kring anknytning och Trygghetscirkeln bygger på dessa studier. Alla föräldrar som vill utvecklas i sitt föräldraskap är välkomna.

Anmälan sker via Kalmar kommuns hemsida, senast den 16 januari 2018. Kursen är kostnadsfri och genomförs preliminärt under åtta torsdagskvällar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista