Brun-vita och svart-vita mjölkkor i sin beteshage.
Öländska mjölkkor. Foto: Karolina Sörman/Sveriges Radio
Kalmar län

Minskad mjölkproduktion i landet – men stabil nivå i Kalmar län

1:33 min

Ny mjölkstatistik från Lantbrukarnas riksförbund, LRF, visar att produktionen i landet minskar. Men i Kalmar län är nivån stabil.

Lantbrukarnas riksförbund LRF, har presenterat statistiken för 2017. Kalmar län står för 12 procent av landets totala mjölkproduktion och när mjölkinvägningen summeras är produktionen i Kalmar län nästan densamma 2017 som 2016. I övriga landet minskar mängden mjölk med 1,1 procent.

Borgholms kommun är länets största producent. Förra årets ökning med nästan 400 ton mjölk gör att produktionen landar på omkring 92 000 ton mjölk på ett år. Tillsammans med Mörbylångas 56 000 ton blir det knappa hälften av Kalmar läns totala produktion.

Öland sticker ut

Lennart Holmström, mjölkmarknadsexpert och marknadsanalytiker på LRF, säger att Kalmar län sedan en lång tid tillbaka har en stabil och jämn mjölkproduktion. Han nämner särskilt Öland som en mjölktät och högproduktiv producent.

– Det är tre län som brukar sticka ut, det är Kalmar län, Gotland och Halland, där vi ser att produktionen är stabil, säger han.

Stor ökning under tioårsperiod

Som alltid när det gäller statistik, gäller det att jämföra på rätt sätt. Borgholms kommun, som producerade drygt 92 000 ton mjölk år 2017, har gjort en ökning i procent med 0,4.

I ett tioårsperspektiv har kommunen ökat sina volymer med 25 procent. Hultsfreds kommun har under motsvarande period ökat med 36 procent men till en nivå om drygt 26 000 ton.

En mjölkko producerar mellan 30-50 kilo mjölk per dygn. Länets minskning mellan 2016 och 2017 motsvarar mjölken från 13 kor varje dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista