Erik Ramberg, marknads och etableringschef på Nordic International School.
Erik Ramberg, marknads och etableringschef på Nordic International School. Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Kalmar

Skola med uniformskrav kan vara på väg till Kalmar

3:33 min

Friskolan Nordic International School kan komma till Kalmar. Skolan har under en tid ringt till föräldrar i Kalmar och undersökt vad de letar efter i en skola.

– Vi är intresserade av Kalmar, det är en av flera orter vi kollar på, säger Erik Ramberg som är marknads- och etableringschef på Nordic International School.

Nu gör skolan en intresseundersökning, pratar med föräldrar för att se vad de vill ha från en skola.

Nästa steg, om skolan beslutar sig för att försöka etablera sig i Kalmar, är att skicka in en ansökan om att få starta en skola. Den måste skickas in senast sista januari, och en skola starta 2019.

Det speciella med just Nordic International School är att delar av undervisningen sker på engelska och att man har hårdare regler för ordning och reda än andra skolor – och så har man skoluniform.

Just skoluniformen har blivit omdiskuterad i Norrköping. Men efter att skolan ändrat sina ordningsregler något har skolinspektionen gett klartecken för skolans klädregler.

Enligt Erik Ramberg är just klädreglerna uppskattade av skolans elever.

– De slipper bekymra sig för vad man ska ha på sig när man ska gå till skolan. De tycker också att det tar bort en del av hetsen kring märkeskläder och sådana saker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista