Inne i bokbuss.
Arkivbild. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio
Västervik

Bil ersätter bokbussen i Västervik

0:57 min

Nu kan du låna böcker samtidigt som du köper dina matvaror. I alla fall i Västerviks kommun.

När kommuninvånarna nu blivit av med bokbussen så körs istället böcker och annat material ut med bil till matbutiker i kommunen, där låntagarna får möta upp.

– Tanken är att man reserverar medier i förväg sedan är det personal på plats under den tiden som bilen står på de här olika platserna, berättar Karin Ryrfelt som är bibliotekschef i Västervik.

– Då kan man prata med personalen och få hjälp att reservera och hämta ut sina medier.

Västervik har tidigare hyrt bokbuss av Oskarshamn, men det får man inte göra längre. Så för att få ut böcker och annat till låntagarna har biblioteket bestämt att man tar en vanlig bil och lastar full med böcker och annat som låntagarna beställt. På så sätt blir inte de som har långt till huvudbiblioteket utan böcker.

Den här lösningen kommer man använda det här året. Sedan är det meningen att Västervik ska ha fått en ny egen bokbuss.

– Det tar lite tid att få den på plats. Det tar tid med upphandlingen, sedan ska den tillverkas, och det kan ta upp till ett år. Så vi räknar med att köra en egen buss framåt 2019.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista