Vimmerby kommunhus.
Arkivbild. Foto: Foto: Simon Leijnse/Sveriges Radio
Vimmerby

Vimmerby sist ut – nu har alla kommuner digital anslagstavla

1:24 min

Alla kommuner i Kalmar län har nu infört digitala anslagstavlor. Det efter att en ny lag trätt i kraft som kräver det.

Från och med den 1 januari 2018 måste alla kommuner, landsting, och regioner erbjuda en digital anslagstavla på sin webbplats. Sist ut i Kalmar län var Vimmerby kommun, men nu är alla kommuner med på banan. 

– Vi kan sprida information om vad som händer så det är givetvis väldigt positivt, säger Stefan Malmborg, webbstrateg på Vimmerby kommun om införandet.

På anslagstavlan finns de beslut och protokoll från kommunen som tidigare funnits fysiskt vid entrén till stadshuset. Den gamla, analoga, anslagstavlan försvinner i Vimmerby i och med införandet av den digitala.

– Enligt nya lagen krävs inte att vi har kvar den, däremot finns det möjlighet att ta del av anslagstavlan via datorer på biblioteket bland annat.

De digitala anslagstavlorna ska vara lätta att hitta och informationen ska inte gå att blanda ihop med annat som finns på hemsidan. På Torsås och Emmabodas hemsidor får man gräva sig långt ner i menyerna innan man hittar anslagstavlan.

Men flera andra kommuner har en tydlig knapp på startsidan, svår att missa. De flesta anslagstavlorna hittas också enkelt via sökfunktionen på respektive hemsida.

Ytterligare en nyhet är att kommunfullmäktiges sammanträden inte längre behöver annonseras i dagspressen. Hur Vimmerby kommun kommer göra där är inte klart än.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista