Gunvor Johansson och Anette Johansson, enhetschef Emmaboda sitter i en vinterträdgård
Gunvor Johansson och Anette Johansson, enhetschef Emmaboda sitter och myser i den fina vinterträdgården. Foto: Maria Skagerlind/Sveriges Radio
Emmaboda

Små grupper och respekt viktigt för hemtjänsten i Emmaboda

2:04 min

Hemtjänstpersonalen i Emmaboda har stort eget ansvar för upplägget av dagen. Små arbetslag är en annan uppskattad del av verksamheten.

Arbetslagen består av sex personer och det är omsorgsassistenterna som själva lägger upp planeringen av dagen. De lyssnar till de önskemål och behov som de äldre har och tar sen själva ansvar för hur dagen ska läggas upp.

En nybyggd vinterträdgård i Lokets lokaler i Emmaboda har blivit 91-åriga Gunvor Johanssons favoritplats i kommunens allaktivitetshus. Hon myser i det ljusa orangeriet.

– Det är fint här som i Berns salonger, säger hon och ler lite finurligt.

Enhetschefen Anette Johansson är väldigt nöjd och stolt över hur hennes personal lyckas med det som andra kommuner kämpar med.

Med mindre arbetslag har kommunen skapat en varm, trygg och personlig verksamhet som omfamnar de gamla. Sen är respekten för den gamla högt prioriterat.

– Det är alltid den enskildes hem vi besöker, inte en arbetsplats, säger Anette.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista