Person som håller i signalkräftor.
Signalkräftor. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT
Borgholm

Myndighet vill se utökat kräftfiskestopp

Havs- och vattenmyndigheten vill se ett förbud mot både fiske och försäljning av okokta signalkräftor i stora delar av Sverige. På Öland råder redan fiskestopp.

Havs- och vattenmyndigheten föreslår förbud mot både fiske och försäljning av okokta signalkräftor i stora delar av Sverige.

Förslaget, som nu skickas ut på remiss, gäller norr om Dalälvens avrinningsområde med undantag för Malungs och Älvdalens kommun. På Öland och Gotland råder redan fiskestopp.

I de delar av landet där fiske fortsatt tillåts vill myndigheten ha ett krav på personlig fiskelicens eller att fisket sker i näringsverksamhet med stöd av enskild fiskerätt. I Vättern vill myndigheten minska allmänhetens rätt att fiska signalkräftor från fem helger till två.

Målet är att stoppa spridningen av signalkräftan i Sverige eftersom den sprider kräftpest, men ändå tillåta ett reglerat fiske, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Signalkräftan är en invasiv art, som slår ut den inhemska flodkräftan. Den härstammar ursprungligen från USA och Kanada och började importeras för 50 år sedan. Nu finns den i mer än 4 000 vattendrag och samtidigt har mer än 97 procent av svenska bestånd av flodkräfta slagits ut av kräftpest.

De som redan har signalkräftor i en damm eller liknande på sin mark kan låta dem vara kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista