Musikelev och karta över Kalmar läns kommuner.
Arkivbild. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Kalmar län

Karta: Så mycket satsar din kommun på kultur

2:22 min

Vimmerby är den kommun i landet som har skurit ner mest på kulturen till sina invånare sedan förra valet. Nettokostnaderna har minskat med 457 kronor per person. I kartan kan du se läget i din kommun.

Vimmerby kommun lade 1 059 kronor per invånare till kulturen under 2016 jämfört med 1 516 kronor 2014. Och den kraftiga minskningen (30 procent) gör att Vimmerby toppar listan i landet över de tio kommuner som har minskat utgifterna mest på kultur till sina skattebetalare.

– Hösten 2014 gjordes en ordentlig genomlysning av hela vår ekonomi och då visade det sig att vi hade kostnader som låg 50 miljoner mer än hos jämförbara kommuner i våra verksamheter. Och då drog vi i nödbromsen och såg att vi måste se var det minst smärtsamt att göra förändringar, säger Tomas Peterson, som är moderat kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

Skar ner på biblioteken

Och eftersom det inte är en lagstadgad verksamhet drabbades kulturskolan där undervisning togs bort, dessutom skar kommunen ner på biblioteken och fritidsverksamheten. Kulturförvaltningen och den politiska nämnden för kultur lades ner helt.

Den stora posten var dock driftbidraget på tre miljoner om året som försvann från kulturbudgeten när kommunen sålde Astrid Lindgrens Näs.

Under 2018 ska Vimmerby bland annat satsa på ett projekt där kommunen ska bli litterärt centrum för hela Kalmar län.

– Men samtidigt kommer det kanske bli omstruktureringar inom biblioteksverksamhet och andra delar. Det sker ju alltid förändringar utifrån vad verkligheten behöver och har, säger Tomas Peterson.

Vänsterstyrda drar ner mer

Vimmerby kommun styrs av en politisk koalition mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Annars är det mest vänsterstyrda kommuner som har gett sina invånare mindre kultur sedan 2014, det visar en genomgång som Sveriges Radio har gjort av siffror från Myndigheten för kulturanalys. 

En av dem är Emmaboda kommun, som leds av Socialdemokraterna med stöd av Miljöpartiet. Även Emmaboda finns med bland de tio kommuner som har skurit ner mest på kulturen i hela landet. Trots det är Emmaboda fortfarande en av de kommuner som satsar allra mest på kulturen: 2 042 kronor per invånare under 2016. 

Högsby, som leds av en högerallians mellan M, C och KD, är en av de kommuner i landet som ger sina invånare allra minst kultur för skattepengarna: 625 kronor per invånare under 2016. Där har dock kulturpengen per invånare ökat (med 72 kronor) sedan förra valet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista