Kalmar

Kommunens kostnader för försörjningsstöd minskar

1:56 min

Kalmar kommuns socialförvaltning har minskat kostnaderna för försörjningsstöd med 10 miljoner under 2017. Nya arbetssätt på förvaltningen och högkonjunktur på arbetsmarknaden är två av förklaringarna.

– Det vi ser är att behovet av försörjningsstöd har minskat. Arbetsmarknaden har varit god. Så att många som har haft försörjningsstöd för att man varit arbetslös har kommit ut i arbete. Det är en anledning, säger socialchefen Cecilia Frid.

En annan anledning är att socialförvaltningen slipat sina rutiner och bland annat utvecklat samarbetet med Arbetsförmedlingen. 

 – Det såg vi i somras där vi hade ungdomar som sökte försörjningsstöd hos oss. Då kunde vi snabbt leda dem vidare till en handläggare på Arbetsförmedlingen som kunde förmedla kontakt med flera arbetsgivare som var i stort behov av arbetskraft. 

Lyssna på hela inslaget i spelaren ovan. Där hör du bland annat om vad överskottet ska gå till.  

Försörjningsstöd

Försörjningsstöd är en tillfällig ekonomisk hjälp från kommunen som man kan beviljas om man inte kan försörja dig på egen hand.

Rätten till stöd prövas individuellt och beviljas för en månad i taget för kommande månad.

Meningen med försörjningsstödet är att det ska vara tillfälligt.

Källa: Ronneby.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista