Bent Jensen inne på en damtoalett.
1 av 3
Bent Jensen, vaktmästare på kulturhuset Kristallen, visar damtoaletten. Doftdosan, som är en nödlösning i väntan på renovering, sitter på väggen uppe till höger. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Barbro Hedenmalm sitter framför en dator.
2 av 3
Barbro Hedenmalm är kultursekreterare i Nybro kommun. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Kulturhuset Kristallen i gamla Folkets Hus i Nybro.
3 av 3
Folkets Hus i Nybro, numera kulturhuset Kristallen, byggdes på 1950-talet. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Nybro

Kulturhuset i Nybro förfaller – kommunen ligger efter med kulturpolitiken

Det luktar illa på kulturhuset i Nybro
2:55 min

Nybro kommun ligger efter med det mesta på kulturområdet. Bland annat måste kulturhuset i gamla Folkets hus renoveras och flera glassamlingar har blivit liggande.

– Det har försummats så länge så snart vet man inte i vilken ände man ska börja för att lyfta, säger Barbro Hedenmalm, som är kultursekreterare och numera helt ensam om att arbeta med allmänkulturen i Nybro kommun.

Sedan 2012 saknar Nybro en särskild politisk nämnd för kulturfrågorna och Nybro är den enda kommunen i Kalmar län som är utan ansvarig kulturchef. Det visar en genomgång av kulturpolitiken i länets kommuner som Sveriges Radios Kulturredaktion och P4 Kalmar har gjort.

– Det är slitet här, toaletterna, stammar, alltihop är slut i hela huset, säger vaktmästaren Bent Jensen, som visar runt i kulturhuset Kristallen.

I höstas var beskedet angående kulturhusets framtid att byggnaden ska ingå i det nya bolaget AB Nybro Brunn, och beroende på vilket investeringskapital som finns i det nya bolaget kan huset renoveras.

Just nu pågår en utvärdering av den kulturpolitiska organisationen i Nybro, frågan ska upp i Lärande- och kulturnämnden den 31 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".