Tomas Petersson.
"Vi har inte fått tid nog att lägga på kulturfrågorna", säger Tomas Petersson (M). Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Kalmar län

Kommunerna velar: Oklart vem som ska ta ansvar för kulturpolitiken

Vimmerby ångrar sin lösning för kulturpolitiken
2:54 min

Många av länets kommuner har svårt att bestämma sig för vem som ska ta ansvar för kulturpolitiken. I år ska Vimmerby bilda ett nytt kulturutskott, och Mönsterås kommun lägger ner sin kulturnämnd.

Kulturpolitiken är lågt prioriterad i många av Kalmar läns kommuner, det visar en granskning som Sveriges Radios Kulturredaktion och P4 Kalmar har gjort. Många kommuner ändrar den kulturpolitiska organisationen med jämna mellanrum, i något fall flera gånger under samma mandatperiod.

Hälften av länets kommuner har lagt ansvaret för kulturfrågorna direkt under kommunstyrelsen de senaste åren, det gäller Västervik, Vimmerby, Hultsfred, Högsby och Ölandskommunerna. Oskarshamn, Emmaboda, Torsås och Nybro har gett skolpolitikerna ansvaret, i Nybro har man dock haft flera lösningar sedan 2012 och just nu pågår en utvärdering där.

I Kalmar har man en gemensam kultur- och fritidsnämnd sedan många år tillbaka. Och snart har Mönsterås en liknande politisk konstellation. Vid nästa årsskifte ska kulturnämnden i Mönsterås nämligen slås ihop med föreningsnämnden som hanterar föreningsliv, idrott och sport.

– Jag har varit kritisk mot det där, det kan jag väl säga. Men till syvende och sist hänger det mycket på de personer som sitter i nämnden, säger Magnus Gustafsson (C), som är ordförande i kulturnämnden i Mönsterås, om risken för att kulturfrågorna får mindre utrymme framöver.

I Vimmerby ångrar man den senaste besparingslösningen som innebar att kulturen blev kommunstyrelsens ansvar. Där väljer man nu en medelväg och till hösten ska Vimmerby kommun inrätta ett särskilt kulturutskott under kommunstyrelsen.

– Vi har inte fått tid nog att lägga på kulturfrågorna och framför allt upplever nog tjänstemännen att vi inte riktigt har kunnat möta upp på det sätt som en hel nämnd kunde göra tidigare, säger Tomas Petersson (M), kommunalråd i Vimmerby kommun.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".