Stefan Rasmussen, ordförande Västerviks klätterklubb.
Stefan Rasmussen, ordförande Västerviks klätterklubb. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Västervik

Klättercenter kan bli försenat

Detaljplan och bygglovsmiss sätter stopp för klättercenter i Västervik
3:22 min

På torsdag skulle ett nytt klättercenter ha invigts i Västervik, men risken finns nu att att invigningen skjuts på framtiden.

Orsaken är en administrativ miss. Detaljplanen för området behöver justeras först. I den nuvarande planen finns inget inskrivet om verksamhet av den här typen.
 

Stefan Rasmussen, ordförande för klätterklubben är idag upprörd och vet inte riktigt vad som kommer att hända men att det som det ser ut nu måste man skjuta upp invigningen och den verksamhet man bedriver i lokalen. 

– Vi har ju ett hyreskontrakt med Västerviks kommun kring lokalen och det har ju inte varit några konstigheter kring vad vi ska bedriva för verksamhet. Och att de inte har kontroll på vad det står i de olika detaljplanerna eller kör sina egna tolkningar av det som står i detaljplanen, det känns inte som om det ligger på vårat bord att hålla koll på det. 

Tjust fastigheter som äger fastigheten och som i sin tur hyr ut till Västerviks kommun som efter det hyr till klätterklubben har under måndagen ansökt om nytt bygglov för detaljplan med klätterverksamhet – men beslutsmötet om bygglov blir troligen inte förrän i slutet av februari.

Pelle Svensson, förvaltare på kommunägda Tjust fastigheter säger till P4 Kalmar att det är en miss från deras sida eftersom det inte var någon som trodde att det skulle strida mot detaljplanen med tanke på den verksamhet som redan bedrivs i kvarteret och därför ansökte man aldrig om något bygglov.

– Vi borde ansökt om ändrat bygglov för ändrad verksamhet i lokalen och där har vi brustit, säger han. 

Han hoppas nu att miljö- och byggnadskontoret och de politiker som är ansvariga kan komma till en snabb lösning eftersom det är klätterklubben och deras medlemmar som hamnar i kläm. 

Miljö- och byggnadsnämndens ordförande Ulf Jonsson (S) kände inte ens till bristerna i detaljplanen.

– Nej, det kom som en överraskning för mig, jag vet inte varför, säger han till Västervikstidningen.

Han ska under måndagen sätta sig mer in i ärendet och se om det går att komma till en lösning innan nästa nämndmöte i februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".