Man håller i revolver
Ett av de vapen som kom in till polisen under 2013 års vapenamnesti. Foto: Drago Prvulovic/TT
Kalmar län

Nya vapenamnestin kräver fler poliser

Polisen: Så ska det fungera
4:54 min

Polisen i Kalmar utökar sin personal för att klara vapenamnestin. En person kommer att ta emot alla vapen och ammunition.

Nästa vecka drar årets vapenamnesti igång. Då kan den som vill lämna in vapen och ammunition anonymt till polisen i Kalmar län.

I år utökar polisen sin personal för att möta behovet – en trend som känns igen i hela polisregion Syd, där Kalmar län ingår. Utöver detta kommer även nya rutiner att införas för att snabba upp processen när vapen lämnas in.

– Vi har gjort så i år att vi ska inte ha in några skjutvapen i receptionen. Det är för säkerheten för allmänheten och för receptionspersonalen. Vi vet aldrig om ett vapen är laddat, säger Mikaela Elleby som håller i vapeninlämningen i Kalmar.

– Istället står det en gatupratare utanför polishuset som pekar mot ett förråd där vapnen kan lämnas in.
 
Amnestin innebär att man kan lämna in vapen på polisstationerna i Kalmar, Borgholm, Hultsfred, Oskarshamn, Nybro och Västervik.

– Det har visat sig vara väldigt bra. Vi har haft tre amnestier tidigare och då fick vi in otroligt mycket vapen, säger Mikaela Elleby.

Sist det var vapenamnesti lämnades över 650 vapen och vapendelar in. Dessutom fick polisen in 2,6 ton ammunition.

Årets vapenamnestin gäller från första februari till 30 april i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".