Håkan Carlsson står framför en affisch om polisens Circa-grupp
Håkan Carlsson chef för polisens CIRCA-grupp Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
Kalmar län

Gripna i Hudiksvall misstänks för brottshärva mot äldre i Kalmar län

Polisen om hur de äldre drabbas: "Vi hör fruktansvärda berättelser"
1:23 min

Polisen har gripit sju personer i vad som misstänks vara en liga som riktat in sig mot att lura äldre personer på pengar och smycken.

I Kalmar län hann ligan med att begå minst 15 brott under tiden november till december förra året. Ligan riktade in sig på att lura äldre personer.

Nu har polisen i Hudiksvall gripit sju personer som misstänks för 200 liknande brott i vad som kan ses som en stöldturné genom Sverige.

– Man har haft olika tillvägagångssätt. Man ringer på dörren och ber om vatten eller toalettbesök. Den som får komma in i lägenheten distraherar den äldre och då smiter kumpanen in och stjäl, berättar Håkan Carlsson, chef för polisens Circa-grupp.

Circa-gruppen är en specialistgrupp som specialiserat sig på utlänningsrelaterade brott. Genom att samordna uppgifter från olika delar av landet har de fått en bild över hur ligan kunnat arbeta sig fram genom landet.

Han menar att det sättet på vilket Circa-gruppen arbetar, med samordning och detaljerad kartläggning  av olika ligor, är viktigt för att få stopp på brottsligheten.

Han tror också att de höga straffvärdena, tre till fem år som nyligen dömdes ut i hovrätten, har en avskräckande effekt.

– Det är fruktansvärt att man kan utnyttja äldre personer på det här viset.

Det är polisen i Hudiksvall som genomför den pågående utredningen och åklagare Christer Samnes förbereder åtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".