En kopparkapsel, avsedd för förvaring av uttjänt kärnbränsle, på Äspölaboratoriet. Foto: Hasse Carlsson
Foto: Hasse Carlsson
Oskarshamn

Efter beskedet: "Kapselspåret gäller"

"Handlar om jobb i 40 till 50 års tid"
1:39 min

I går kom beskedet att Svensk kärnbränslehantering inte lyckats visa att de planerade kopparkapslarna där uranet ska förvaras är tillräckligt säkra. Samma kapslar som ska fyllas i en planerad anläggning i Oskarshamn.

Under tisdagen gav Strålsäkerhetsmyndigheten klartecken till att bygga slutförvar för svenskt kärnavfall i Forsmark i Uppland och till inkapslingsanläggningen i Simpevarp norr om Oskarshamn.

Men senare samma dag sa Mark- och miljödomstolen i sitt yttrande till regeringen att de inte ansåg att SKB kunnat visa att kopparkapslarna skulle klara flera tusen års förvaring utan att korrodera. Något som flera studier pekat på kommer att gå fortare än planerat. 

Domstolens yttrande från i går är inget som oroar Sven Gunnar Person, samordnare för Craftsamling i Oskarshamn som bildades för två år sedan för att försöka begränsa de negativa effekterna av att reaktor O1 och O2 vid OKG i Oskarshamn ska avvecklas: 

– Som jag har förstått det så är det kapselspåret som gäller. Och så länge det gäller finns fabriken kvar på kartan.

Lyssna på inslaget i spelaren ovan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".