Roger Isberg, Martin Kirschberg och Elinor Hammare vid Torsskolan.
Politikerna Roger Isberg (S) och Martin Kirschberg (SD) samt kostchefen Elinor Hammare Foto: Emma Sandebäck/Sveriges Radio
Torsås

Kan införa kött på vegetarisk dag – "det är lite märkligt"

Kostchefen: "Det är ju vi som kan det här med mat"
6:10 min

Kommunstyrelsen har ställt sig bakom en motion om att ge skolbarnen i Torsås ett animaliskt alternativ den dagen det serveras vegetarisk kost i skolmatsalen.

Motionen om att servera ett kött-, fågel- eller fiskalternativ den vegetariska dagen, som skolorna i Torsås kommun har haft sedan 2012, kommer från bland annat Martin Kirschberg (SD), ordinarie ledamot i kommunstyrelsen.

Motionen fick sex ja-röster mot fem nej-röster när kommunstyrelsen tog upp frågan. Kommunfullmäktige fattar beslut i frågan 12 februari.

Martin Kirschberg anser att huvudargumentet till motionen är tydligt:

– Problemet är att barnen inte äter tillräckligt de dagarna det är vegetariskt, säger han.

För en av de som röstade mot motionen, Roger Isberg (S) ersättare i kommunstyrelsen, är frågan egentligen inte är politisk. Politiker har inte kunskap att ta den här diskussionen.

Roger Isberg hänvisar till antagen policy och till kostchef Elinor Hammare. Hon menar att en vegetarisk dag handlar dels om hållbarhet, dels om pedagogik. Barnens repertoar behöver breddas.

– Jag anser att vegetarisk kost är ganska självklar, jag har aldrig sagt att vi ska sluta äta kött, vi ska bara dra ner på köttet, säger hon.

Vad barnen äter och inte äter av den vegetariska maten, det har kökspersonalen lärt sig efterhand.

Du kan höra de tre utveckla sina argument i ljudklippet ovan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".