Personer med hund framför snötäckt skog.
Olof Sörensson, Pia Gustafsson och Maria Eriksson på toppen av backen i Ubbemåla. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
Emmaboda

Nytt friluftsområde på gång i Emmaboda

Initiativtagaren: "Underbart att stå här och titta ut"
4:17 min

Orienteringsklubben Emmaboda Verda går i väntans tider. Frågan är om satsningen på nytt friluftsområde på orten lyckas.

I över fyra år har man planerat på friluftsområdet som ligger i Ubbemåla nära samhället. Skolan och bostadshusen skymtar bakom träden. Hittills har området mest utnyttjats som promenadområde, men slingor för skidåkning och promenader saknas. Där ligger just nu en backe som är 150 meter lång. Det finns en anslagstavla på plats vid den lilla parkeringen.

Tanken är att det på sikt ska byggas klubbhus, öka på backen mer, bygga en lift och skapa fler motionsslingor för emmabodaborna.

Ungdomarna i kommunen har i enkäter svarat att de inte har något att göra på sin fritid. Föreningen tror att området kommer att hjälpa ungdomarna att må bättre när de kan kombinera natur med rörelse och motion.

Men allt hänger nu på att alla parter som äger mark i området ställer upp. Privata markägare och kommunen är positiva, men ett lokalt försäkringsbolag som äger en stor del av marken har inte sagt sitt än.

– Vi upplever att bolaget inte är med oss i båten. Nu hoppas vi att det ställer upp och stöttar och inte stjälper oss, säger Ola Fransson, ordförande i föreningen.

Får föreningen klartecken startar arbetet med en gång med miljonsatsningen att ge Emmaboda ett nytt friluftsområde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".