Kenth Fjällroth i vinterlandskap.
1 av 2
Kenth Fjällroth, Västerviks kommun. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Hästhage har bökats upp av vildsvin
2 av 2
En hage som bökats upp av vildsvin. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Västervik

Experten: Så håller du vildsvinen borta

Kenth Fjällroth, Västerviks kommun: El är effektivt
4:08 min

Det är många som fått trädgårdsland och gräsmattor uppbökade av vildsvin, som finns väl spridda över Kalmar län. Men att få bort dem från samhällena är inte så lätt.

I Västervik är det Kenth Fjällroth på kommunala Västervik miljö och energi som försöker hålla koll på grisarna inne i samhällena, och varje vecka får han samtal om grisar på olika ställen. Men att bli av med dem är inte lätt.

– Det är inte så lätt att skjuta inne i samhällena. Vi försöker i ytterkanterna att komma åt dem så gott vi kan. Sedan kan man köra lite störningsmoment så att de inte känner sig allt för säkra.

Nej att bli av med grisar är inte lätt. De kommer när de vill och försvinner när de vill i sin jakt på mat.

Men några saker kan man göra. Som att ta bort fallfrukt och annat i matväg som lockar grisarna. Är problemen riktigt stora finns egentligen bara ett alternativ.

– Det effektivaste är el, det är de väldigt känsliga emot. Elstängsel, det behöver inte vara mycket eller högt, men det ska vara bra kräm i det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".