Skrapar bilrutan.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar län

Brottsligt att inte skrapa rutan på bilen

Polisen och trafikanten om vikten av att skrapa bilrutorna...
3:54 min

Att låta bli att skrapa vindrutan kan bli dyrt. Det är brottsligt att strunta i det och den som döms riskerar dagsböter.

I veckan som gått stoppade polisen en förare i Östergötland som inte hade skrapat vindrutan på sin bil ordentligt, och bilrutan var dessutom dimmig. Föraren är nu misstänkt för vårdlöshet i trafik enligt trafikbrottslagen.

– Som förare måste man ha full sikt när man börjar köra, säger Monica Bergström vid polisen, till Västervikstidningen idag.

Och en man från Umeå har nu dömts till dagsböter för att ha kört bil med istäckta rutor en dag i början av januari.

I förhör med polisen har mannen sagt att han försökt skrapa rutorna men att det var svårt och att han tänkte att bilen skulle få bli lite varm så att det blev lättare. Mannen hävdar att han krypkörde och att han hade sikt åt alla håll under färden.

Som bevis presenterade åklagaren bilder som visar att mannen kört en inte obetydlig sträcka innan han blev stoppad, det rapporterar SVT nyheter Västerbotten.

Vi har pratat med Peter Lagerström som är polis i Kalmar län och Sven-Bertil Svensson från Mörbylånga som får påminna sig själv om att vara ordentlig. Du hör dem i ljudklippet!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".