Nicklas Wiberg idrottsonsulent Smålandsidrotten i ett omklädningsrum
Nicklas Wiberg tror att metoden Locker Room Talk kan ge barn och unga ett trevligare klimat i omklädningsrummen. Foto: Emma Sandebäck/Sveriges Radio
Kalmar län

Så ska machokulturen kastas ut ur omklädningsrummet

Omklädningsrumssnack ska ge schysstare barn- och ungdomsidrottare
1:51 min

Småland och Öland är av Riksidrottsförbundet utvalda som ett av nio distrikt att få testa metoden Locker Room Talk, helt enkelt snack om vad man snackar om i omklädningsrummen.

Smålandsidrotten ska, berättar idrottskonsulent Nicklas Wiberg, utbilda tre samtalsledare som ska åka runt till föreningar och prata med idrottande barn och ungdomar om just snacket som snackas i rum där man byter om.

Åtta samtal á 20 minuter är det tänkt att bli enligt den så kallade Locker Room Modellen, som också menar att det är viktigt att man har diskussionerna i själva omklädningsrummen.

– Det är för att öka jämställdheten i omkldningsrummet och få bort den här lite machokulturen och det snacket som kan finnas och finns i omklädningsrummen, berättar Nicklas Wiberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".