Joachim Karlstsröms nya rallybil. Vit med reklam och nummer 45 målat på sidan.
Joachim Karltsröms nya bil. Foto: Privat
Sporten P4 Kalmar

Ny bil ska ge Carlström högre fart i rallyskogarna

Joachim Carlstöm berättar hur den nya bilen skiljer sig från den gamla
5:52 min

I över ett år har Joachim Carlström från Kalmar väntat på sin nya rallybil. Nu är den äntligen klar och tävlingsdebuten blir vid publikfesten Svenska rallyt i Värmland.

– Den är mer en racerbil, säger Joachim Carlström nöjt när han beskriver sin nya fyrhjulsdrivna bil.

Han bestämde sig för att satsa stort efter att snöpligt ha missat SM-titeln 2016. En avåkning i sista rallyt gjorde att han blev snuvad på guldet. I stället för att försöka igen med samma bil 2017 så satsade han på att investera i en helt nybyggd bil av en annan kaliber.

Planen var att komma till start i nya bilen en bit in i säsongen 2017 men bygget drog ut på tiden. Att inte ha ett fabriksstall bakom sig kan leda till lång väntan.

Nu är bilen äntligen klar och Joachim är påtagligt nöjd med de tester han hunnit köra.

– Jag kör redan minst lika fort med den här som jag gjorde med den gamla som bäst.

Kräver en aktiv förare

Den nya bilen är kortare, lättare och kräver en annan sorts körning, en mer aktiv förare.

– Den nya bilen körs på mycket högre varv så ju tuffare jag kör ju bättre fungerar den, säger Joachim Carlström.

Han avstod från att köra årets första SM-rally i Vännäs för att i stället satsa allt på det största rallyt i Sverige under året.

Svenska rallyt körs under fyra dagar i Värmland och Norge och är ett uthållighetsprov. 19 specialsträckor med 32 mil i högsta fart ska köras på fyra dagar och förarna ska dessutom köra över 100 mil transporträcka och hinna träna lika mycket. Uppmärksamheten kring rallyt är enormt.

Förberedelsearbetet är mycket viktigt och teamet började planera i höstas för att få klart med alla regler, tillstånd och beställningar av allt från däck till rallybränsle.

Startskott på torsdag

Tävlingsveckan inleds med att i en vanlig bil köra alla specialsträckor en gång och förbereda för att sedan köra i högsta möjliga fart från torsdag kväll i både mörker och dagsljus.

Det kommer bli ett riktigt vinterrally med över en meter snö runt tävlingsbanan så det gäller att hålla sig på vägen annars kan det bli mycket snöskottning.

Svenska rallyt ingår i VM-serien och förarna kommer från hela världen. Joachim Carlström kommer inte kunna mäta sig med världsstjärnor som Sebastian Ogier, Thierry Neuville eller Jari-Matti Latvala men hoppas hävda sig mot de som kör i bilar motsvarande hans egen.

– Vi är ett gäng SM-åkare som vill testa det här och jag kommer definitivt inte ge mig mot dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".