Magnus Krusell framför bild på IFK Kalmar-spelare.
P4 Kalmars krönikör Magnus Krusell. Foto: Carl Wickström/Sveriges Radio & Nick Näslund/Sveriges Radio
IFK Kalmar

P4 Kalmars krönikör oenig med IFK Kalmar om taktiken

Krusell: "Rom byggdes inte på en dag"
2:16 min

P4 Kalmars fotbollskrönikör Magnus Krusell förespråkar en cynisk fotboll från IFK Kalmar i allsvenskan. Han är därmed redan på kollisionskurs med laget.

Det ska bli väldigt spännande att följa IFK Kalmar i allsvenskan. Att laget är där är en fantastisk prestation och den speglar ett fenomen under uppsegling. IFK Kalmar håller på att skaffa sig en fullt rättmätig position som något som folk pratar om och är nyfikna på.

Ur mitt perspektiv, som journalist, har IFK Kalmar en härligt avspänd attityd gentemot media. Tjejerna och överhuvudtaget alla runt laget är tillgängliga och öppet reflekterande, utan att det skadar föreningen det minsta, som exempelvis medietränade och slutna Kalmar FF borde dra lärdom av.

Svårt att klara hög press

Nu har P4 Kalmar sjösatt IFK Kalmar-panelen och i det första avsnittet har jag en något luddig utläggning om att IFK bör prioritera en cynisk fotboll för att klara sig kvar i allsvenskan. Vad jag menar är att jag inte kan se hur laget ska kunna spela sig ur motståndarlagens höga press, extremt tydligt illustrerat av Rosengård i förra helgens träningsmatch.

I stället förespråkar jag en enklare metod där det handlar om att bollen så kort tid som möjligt ska vara på egen planhalva. Detta behöver inte betyda att den ska skjutas iväg på vinst och förlust vid varje givet tillfälle. Snarare att lagets push-up måste synkas med en tanke om var de längre bollarna ska ta vägen och att man snabbt behöver ha så många spelare med sig att man ska kunna hitta ett sätt att göra något vettigt av bollen högre upp i planen.

Vill utveckla egna spelet

Så tänker emellertid inte IFK Kalmar. Man vill bygga vidare på det egna spel som fört laget till den här nivån. Naivt? Det får framtiden utvisa, men jag är rädd att den individuella kvaliteten inte håller för mer. Några skönhetspoäng delas inte ut på allsvensk nivå.

I slutänden handlar det om att plocka med sig tillräckligt många poäng för att inte åka ur allsvenskan. Om/när det steget är taget, kan man börja prata om att odla ett mer eget spel.

Hur som helst avgörs inte hela IFK Kalmars framtid av hur det går i år. Blicken mot horisonten och en fortsatt tilltro till en långsiktig strategisk plan med perspektivet 3-5 år är fortsatt prio ett.

Rom byggdes inte på en dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".