Snöbollskrig.
Arkivbild. Foto: Alex Brandon/TT
Kalmar

Skola förbjuder elever att leka med snön

Hör några av eleverna om förbudet: "Det är jättedåligt – barn borde få leka med snön"
1:05 min

På Funkaboskolan i Kalmar är det bara lågstadiebarnen som får leka med snön som kommit. För de äldre eleverna är regeln att snön ska ligga på marken.

Det är skolans rektor som har bestämt att de som går i mellan- och högstadiet inte får leka med snön. Orsaken är att ingen ska kasta snöbollar på någon annan, ingen ska mulas eller på annat sätt bli utsatt.

Elof Lundström går i 4A på Funkaboskolan och tycker att man borde få leka med snön.

– Det är inte roligt annars, säger han.

Kan man göra en kompromiss här, så att ingen får snö kastat på sig samtidigt som det går att leka med snön?

– Man kan ha ett speciellt ställe där man kan leka med snön, säger fjärdeklassaren Nelly Johansson.

Siv Romberg, biträdande rektor på Funkaboskolan, säger sig förstå barnens synpunkter, men menar att beslutet i grunden handlar om arbetsmiljö.

– Vi vill att barnen är försiktiga med snön mot varandra. Det är en arbetsmiljöfråga att inga barn ska vara ledsna, känna obehag över att det helt plötsligt kommer en snöboll innanför jackan, säger hon.

Enligt Siv Romberg är det också en gränsdragningsfråga, där det skiljer sig mellan låg- och mellanstadieelever. Lågstadiebarnen leker med snön på ett annat sätt, menar hon.

– De har rullat snön – och så kan det bli en snöboll som blir en snögubbe. Men det kan man ha lite svårt att skilja på när man blir äldre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".