Scanias fabrik. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
1 av 2
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Magnus Franzén, regionchef Lernia, Roger Blezell, platschef Scania Oskarshamn, och Mikael Johansson, ordförande IF Metall Scania Oskarshamn.
2 av 2
Magnus Franzén, regionchef Lernia, Roger Blezell, platschef Scania Oskarshamn, och Mikael Johansson, ordförande IF Metall Scania Oskarshamn. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Oskarshamn

Scania drar ner på inhyrd personal – 80 får gå

Hör Scania, Lernia och IF Metall om vad beskedet innebär
6:48 min

En del av Scanias inhyrda personal får lämna fabriken, när företaget ställer om till produktion av en ny typ av lastbilshytter.

Vissa medarbetare får andra uppdrag, men 80 personer som är inhyrda av bemanningsföretaget Lernia kommer inte få fortsätta på Scania i Oskarshamn. 

– Under måndagsmorgonen fick alla medarbetare som berörs information gällande Scanias insatser och framtida planer för produktionen, säger Roger Blezell platschef på Scania i Oskarshamn. 

Under ett och ett halvt år har Scania i Oskarshamn tillverkat både den gamla hytten samtidigt som man börjat tillverka en ny modell. Nu tar den nya helt över och då blir det personal över. Fredag vecka 10 kommer den allra sista hytten av den gamla modellen att tillverkas.

Bemanningsbolaget Lernia som har närmre 800 anställda som jobbar på Scania säger att den personal som nu berörs kommer fortsatt vara anställda av bemanningsföretaget och att man tillsammans med Scania försöker hitta andra möjliga anställningar. Exempelvis erbjuds det arbete vid fabriken i Södertälje där det finns ett stort behov av personal.

– Skulle alla vilja flytta och följa med till Södertälje skulle alla kunna få jobb där, men vi har full förståelse för att det kanske inte fungerar för alla, säger Scanias platschef Roger Blezell. 

Enligt Lernias regionchef Magnus Franzén kommer man söka arbete inom andra företag i regionen i första hand. 

– Primärt är det här i Kalmar län som vi försöker hitta andra anställningar.

Mikael Johansson är IF Metalls ordförande på Scania i Oskarshamn. Han säger att man är i en process där man ska fasa ut bemanningsanställda och i det nya avtalet blir det istället fler visstidsanställda från 2019.

Att det därför skulle bli en minskning av personalstyrkan efter de här åren med tillverkning av båda hyttmodellerna har alla varit medvetna om. 

– Klart det blir en oro, men vi har ju varit tydliga från första början kring det här att det är tillfälligt under dubbelkörningen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".