Lyssnarbild: Älg i ställverk i Emmaboda.
Lyssnarbild: Älg i ställverk i Emmaboda. Foto: Birger Fransson
Emmaboda

Älg tog sig in i ställverk – fick motas ut

Birger Fransson: Det var en udda arbetsuppgift
3:58 min

En älg blev på måndagsförmiddagen fast inne på området för ett ställverk i Emmaboda. Birger Fransson på Eon var med och motade ut älgkalven.

Vid 11-tiden på måndagen inträffade något ovanligt. En älg lyckades ta sig in på området för ett ställverk, alltså en anläggning för elkraft, som ligger bredvid länsväg 120 i höjd med Emmaboda.

Enligt Birger Fransson på Eon var det ett hål i stängslet som gjorde det möjligt för älgkalven att ta sig in. Ett hål som gjort i samband med ett inbrott.

– Vi har problemet med rätt ofta tyvärr, att folk går in i ställverken och rotar efter skrot och koppar och så vidare, säger Birger Fransson till P4 Kalmar.

Sveriges Radios trafikredaktion kontaktades eftersom man befarade att älgen skulle springa ut på vägen när man skulle mota ut den. Mycket riktigt blev det "full rulle", som Birger Fransson uttrycker det, när man till sist lyckades mota ut kalven genom öppningen i staketet.

– Det var lite farligt, för först flög kalven över väg 120 där i Emmaboda. Och när väl kalven kommit över så kom kon i full rulle och skulle efter kalven. Så det var lite dramatiskt där ett tag.

Vid halv tolv var dramat över och man lyckades mota ut älgkalven igen utan att vare sig den eller någon bilist kommit till skada.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".