IFK Kalmar-spelare jublar.
1 av 2
IFK Kalmar tog klivet upp i allsvenskan på Gröndal. Nu är det klart att laget får spela där även den här säsongen. Foto: Olle Tyrbo/Sveriges Radio
Fotbollsplan. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio.
2 av 2
Gröndals IP. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio.
IFK Kalmar

Klart att IFK Kalmar får spela på Gröndal

Kalmar kommun om vad som händer om IFK Kalmar etablerar sig i allsvenskan
4:08 min

IFK Kalmar har fått dispens av Svenska fotbollförbundet att spela på Gröndal även 2018. Det meddelades på en presskonferens på onsdagen.

– Det känns väldigt bra att den första allsvenska säsongen för IFK Kalmar spelas på Gröndal, säger Nicklas Klope, ordförande i IFK Kalmar.

Bland annat har föreningen fått dispens från fotbollförbundets krav gällande planvärme, plantäckning och läktarkapacitet.

Enligt kommunen skulle det kosta omkring 15 miljoner att se till att Gröndal uppfyller de allsvenska kraven. Därför är planen att IFK Kalmar, om de håller sig kvar i allsvenskan, i framtiden spelar på Guldfågeln arena. En arena som Kalmar kommun köper av Kalmar FF.

– Vår inriktning har hela tiden varit att allsvensk arena för fotboll ska vara Guldfågeln arena, vi vill inte göra de investeringar som krävs för att ha två allsvenska arenor. Vi måste titta på hur vi kan göra det som behövs för att skapa förutsättningar för även IFK Kalmar att verka där. Det är allt från sponsorfrågor till omklädningsrum, säger Marianne Dahlberg (S), ordförande i Kalmar kommuns kultur- och fritidsnämnd.

Hur mycket pengar som kommunen behöver investera på Guldfågeln arena för att nå de förutsättningarna är inte klart.

Däremot kommer Kalmar kommun omedelbart att förbättra belysningen på Gröndal, samt se till att tv-bolag får förutsättningar för att kunna sända matcher från idrottsplatsen.

IFK Kalmar kommer att finansiera viss upprustning av lokalerna vid Gröndal.

Dispensen gäller alltså enbart för 2018.

Vad är det som säger att det kommer att bli roligare att flytta till Kalmars nya arena om ett år än att göra det redan nu, Niklas Klope?

– Vi är glada att vi kan ta detta steg för steg och få spela åtminstone en säsong på vår riktiga hemmaplan.

Den historiska första allsvenska hemmamatchen för Kalmars del blir 21 april mot Rosengård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".