Hanna Öberg i skidspår.
Hanna Öberg. Foto: Andreas Hillergren/TT

Jätteskrällen: OS-guld till Hanna Öberg

Referat: Så lät det när Hanna Öberg tog guld
1:32 min

Hanna Öberg är olympisk mästare efter ett storartat distanslopp. Skidskyttetalangen var den enda som sköt fullt och vann OS-guldet före bland annat storstjärnan Laura Dahlmeier.

Jag är förstummad över den här insatsen som Hanna Öberg har gjort här.

Efter tre felfria skjutningar och ett utmärkt medaljläge var pressen stor på 22-åriga Hanna Öberg inför den sista, stående skjutningen. Men Öberg var hur lugn som helst när hon i högt tempo satte samtliga fyra skott och efter bra avslutande skidåkning gick i mål som ny ledare på tiden 41.07,2.

Det stora hotet, tyskan Laura Dahlmeier, gick ut efter Öbergs målgång men inledde den liggande skjutningen med en bom. Den tyska stjärnan följde upp med tre felfria skjutningar men var ändå drygt 20 sekunder efter svenskan.

Dahlmeier kunde till slut inte hota Öberg och gick i mål som trea – mer än 40 sekunder efter den 22-åriga svenskan. Silvret gick i stället till slovakiskan Anastasiya Kuzmina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".