Ann Hultquist klinikchef Folktandvården Västervik och Ankarsrum.
Ann Hultsquist, klinikchef på Folktandvården i Västervik och Ankarsrum. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Västervik

Fortsatt tandläkarbrist i Kalmar län

1:45 min

Det är fortsatt brist på tandläkare inom Folktandvården, främst i norra delarna av Kalmar län. Kliniken i Västervik och Ankarsrum ser ändå en ljusning.

Beroende på hur personalsituationen ser ut kan den som vill lista sig hos Folktandvården eller den som inte har så stora besvär få vänta på undersökning. I Kalmar län råder det störst brist på tandläkare i de norra delarna av länet. 

Ann Hultquist, klinikchef i Västervik och Ankarsrum säger att man är två heltidstjänster på 13 000 patienter just nu. Därför måste man hela tiden prioritera de patienter som har mest akuta besvär. Och hon ber om förståelse från de som måste vänta. 

– Självklart finns det de som blir irriterade och tycker att de får vänta länge, men det är också en prioritering och det måste man förstå. Den dagen jag själv behöver en akuttid och har tandvärk kanske jag vill gå före de som är friska och inte har några besvär. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista