Fotbollsspelare och kvinna som bakar.
Foto: Carl Wickström/Sveriges Radio & Tommy Ellingsen/TT
Kalmar

Fotboll för killar och bakning för tjejer – förälder kritisk mot skola

Skolan svarar: Har inte sagt att någon inte är välkommen
1:06 min

När skolan Thorén Framtid anordnade särskilda tjej- och killkvällar för sina elever blev det reaktioner från föräldrar. Tjejerna skulle baka och killarna skulle titta på fotboll.

En förälder kallade det hela löjligt, och ifrågasatte om inte skolans uppgift är att motverka den här typen av könsuppdelning.

På sociala medier kunde man läsa "Killkväll med pizza och fotboll, tjejkväll med bakning. Spyr på dessa föråldrade antaganden att tjejer vill baka och killar vill spela fotboll!".

Per Johannesson, som är biträdande rektor på Thorén Framtid, berättar att den här uppdelningen var något som eleverna själva ville ha och att skolan arbetar med elevinflytande.

– Killarna ville vara för sig själva, och tjejerna för sig själva. Vi har inte sagt att ingen inte är välkommen, så om en tjej kommer slänger vi inte ut henne, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".