Västervik

Hjalmarsson (M) bjöd Ulvaeus på middag – ingen fråga om mutbrott enligt advokatbyrå

Advokatbyrån som granskat kommunens exploatering av Slottsholmen slår fast att "vänskapskorruption" inte kan betraktas som mutbrott.

I ett program från SVT som inte sänts än granskar Uppdrag Gransknings reportrar turerna kring Slottsholmen i Västervik. När Uppdrag Granskning började titta närmare på exploateringen tillsatte kommunen en extern utredning. Den är gjord av advokatfirman Gärde & Partners och släpptes i går.

En av frågorna som SVT granskat och som nu kollats närmare på ur en juridisk synvinkel är frågorna kring om Västervikspolitikern Harald Hjalmarsson (M) tillika kommunstyrelsens vice ordförande, gjort sig skyldig till mutbrott.

Advokatfirman slår fast att Harald Hjalmarsson bjudit hem profilen Björn Ulvaeus med fru på middag tillsammans med representanter från näringslivet. Han har också vid något tillfälle befunnit sig på Björn Ulvaeus förtöjda båt i Visby. Vid ett tillfälle har han också bett den före detta ABBA medlemmen om biljetter till föreställningen Mamma Mia! The Party.

Men advokatfirman menar att dessa händelser inte är att betrakta som att mutbrott har begåtts. De menar att relationen mellan Harald Hjalmarsson och Björn Ulvaeus inte inneburit någon otillbörlig förmån. Vilket krävs om mutbrott ska kunna bevisas. De tillägger dock att:

"Viktigt att komma ihåg är att det som i dagligt tal kallas "vänskapskorruption" inte innebär att mutbrott begåtts så länge den som gynnat sin väns intressen inte mottagit eller begärt någon förmån."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista