Kalmar län

Efter bussolyckan i Sveg – minister vill se nya regler för bussbälten

1:13 min

Få människor använder bälte när de åker buss. Därför vill infrastrukturministern Tomas Eneroth (S) se nya regler i vad han beskriver som en "nystart för nollvisionen".

– Jag är inställd på att vi behöver göra mer, säger Tomas Eneroth (S) till TT.

Transporstyrelsen får i uppdrag att utreda hur många som faktiskt använder bälte när de åker buss längre sträckor och ta fram förslag på regelförändringar. Redan nu nämner infrastrukturministern dock några alternativ som han är öppen för.

Det kan handla om bältespåminnare, ljudvarnare och att föraren får ökade skyldigheter att informera passagerare.

En gammal utredning från Folksam visar att ungefär sju av tio inte har bälte vid bussresor, enligt Eneroth, som nu hoppas att antalet har minskat.

– Vi måste utöka säkerhetsarbetet så att färre blir skadade, säger han.

En anledning till utredningen är den svåra bussolyckan i Sveg den 2 april förra året där tre ungdomar på skidresa omkom. Många av ungdomarna var obältade eftersom de låg och sov.

– Det i sig är ett skäl till att vi känner att vi behöver öka säkerheten.

Stadsbussar, där många står och håller i sig, är i dag undantagna från bältestvång. Regeringen tänker inte gå fram med någon förändring där.

– Det skulle få långtgående följder. Det viktigaste är när det gäller busstrafik på längre sträckor, säger Tomas Eneroth.

Transportstyrelsen ska komma med förslag på åtgärder den 1 oktober 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista