Jörg Carlsson.
Jörg Carlsson. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar län

Specialisten: Kvinnor med hjärtinfarkt riskerar att diskrimineras

4:59 min

En skillnad mellan män och kvinnor handlar om det viktigaste vi har: hjärtat. Skillnaden innebär att kvinnliga hjärtpatienter riskerar att diskrimineras, menar en hjärtspecialist i Kalmar.

En kvinnas hjärta är mindre än mannens. Följaktligen är även kärlen mindre och detta betyder att det är svårare att behandla en kvinna som fått hjärtinfarkt.

Ovanpå detta är större delen av forskningen inom kardiologin (som handlar om hjärtat) gjord på män.

– Det är färre kvinnor inkluderade i behandlingsstudier. Förhållandet är ungefär sjuttio procent män, trettio procent kvinnor. Jag vill inte utesluta att det till viss del handlar om diskriminering, säger hjärtspecialisten Jörg Carlsson.

Vården av kvinnliga hjärtpatienter har blivit bättre, enligt Jörg Carlsson, men ännu återstår mycket arbete. Kvinnor och män behandlas inte lika inom kardiologin.

Vad kan kvinnor göra själva för att undvika hjärtbesvär?

– Alla vet att du inte ska röka, inte utveckla övervikt och du ska motionera genom att öka din puls minst trettio minuter varje dag. Detta vet vi och det ska du tänka på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".