Buss och räddningspersonal på väg.
Arkivbild. Foto: Nisse Schmidt/TT
Kalmar

Bergkvarabuss ger inga intervjuer om haveriutredningen

0:40 min

Statens haverikommission har presenterat sin utredning av den svåra bussolyckan utanför Sveg. Bergkvarabuss, som körde bussen, vill inte ge några intervjuer utan hänvisar till ett skriftligt uttalande.

Resultatet i utredningen visar att föraren från Bergkvarabuss, som har säte i Kalmar, med största sannolikhet var påverkad av trötthet under körningen.

Representanter från Bergkvarabuss hade lovat P4 Kalmar en intervju under eftermiddagen, men hänvisade senare till ett skriftligt uttalande som marknadschefen Simon Sandberg publicerat på företagets hemsida (OBS, extern länk).

Där skriver man bland annat:

– Det antas att föraren har blivit trött under resan. Hans insats föregicks av erforderlig ledighet och en period av relativt korta arbetsdagar. De aktuella väderförhållandena utgjorde inga särskilda omständigheter.

Bergkvarabuss skriver vidare:

– Under de gångna elva månaderna har vi ytterligare förädlat våra system för riskbedömning och åtgärdsplanering. I den processen har nattarbetet haft en central plats. En säkerhetsfilm, i likhet med de som visas före flygavgång, har tagits fram och visas idag före varje avresa. I filmen påpekas bland annat vikten av att vara bältad ombord. Vi välkomnar Haverikommissionens förslag till tekniska lösningar, där exempelvis en signal indikerar om någon resenär är obältad.

Föraren är misstänkt för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Åklagaren meddelar att han inom ett par veckor kommer ta ställning till om åtal ska väckas eller inte.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".